سنگ گرانیت

استفاده از سنگ‌ها در معماری و ساخت‌وساز، قدمتی چند هزار ساله دارد. این کاربرد در گذشته‌های دور در ساخت ستون‌ها و دیوارها خلاصه می‌شد. اما امروزه از این مصالح ارزشمند در ایجاد نما و زیبایی در ساختمان‌ها و دکوراسیون داخلی‌شان استفاده می‌شود. یکی از انواع این سنگ‌ها، سنگ گرانیت است.

ویژگی‌های مختلفی در سنگ گرانیت آن را به گزینه‌ی مناسبی برای استفاده به عنوان یک سنگ ساختمانی تبدیل کرده‌اند. قصد داریم در این مقاله این ویژگی‌ها را معرفی کرده و در ادامه به بررسی مزایا و معایب این سنگ بپردازیم.

سنگ گرانیت چیست؟

گرانیت به عنوان یکی از سنگ‌های آذرین درونی شناخته می‌شود. ساختار این سنگ شامل دانه‌هایی در اندازه‌های مختلف است. این سنگ از عناصر متعددی همچون فلدسپات، برخی از کانی‌ها و همچنین میکا تشکیل می‌شود. در حقیقت دلیل تنوع رنگ در نمونه‌های مختلف این سنگ، غالب بودن هر یک از این عناصر در ساختار آن است.

سنگ گرانیت در طبیعت به رنگ‌هایی نظیر خاکستری، طوسی، صورتی، سیاه و … یافت می‌شود. یکی از مهم‌ترین پارامترهای بررسی سنگ‌های ساختمانی، میزان مقاومت آن‌هاست. لذا بهتر است پیش از ادامه بحث تکلیف میزان مقاومت این سنگ را روشن کنیم.

این سنگ از مقاومت بالایی برخوردار است. برای مثال می‌توان گفت مقاومت سنگ گرانیت از سنگ‌هایی همچون سنگ مرمریت و همچنین سنگ تراورتن به نسبت بیشتر است.

سطح صیقلی این سنگ که به سختی نیز از بین می‌رود از دیگر مزیت‌های آن است. البته ویژگی‌های این سنگ را در ادامه بیشتر از نظر خواهیم گذراند. برای شناخت عمیق‌تر و گسترده‌تر این سنگ، بهتر است ابتدا نگاهی به انواع آن بیندازیم.

انواع سنگ گرانیت و ویژگی‌های آن‌ها

سنگ گرانیت را می‌توان بر اساس معیارهای مختلفی تقسیم بندی کرد. یکی از این دسته‌بندی‌ها بر اساس رنگ است. وجود عناصری نظیر کوارتز، میکار، آمفیبول، فلدسپات و … به مقادیر مختلف در این سنگ تنوع رنگی بالایی در آن ایجاد می‌کنند. این رنگ‌ها عبارتند از:

  1. گرانیت آبی
  2. گرانیت سفید
  3. گرانیت صورتی
  4. گرانیت مشکی
  5. گرانیت قرمز
  6. گرانیت سیاه سفید
  7. گرانیت سبز

یکی دیگر از انواع دسته‌بندی سنگ‌ها بر اساس محل برداشت‌شان صورت می‌گیرد. چرا که در هر منطقه به فراخور آب‌وهوا و شرایط جوی، خاک‌های موجود در منطقه، عمق معدن و … سنگ‌ها ویژگی‌های متنوعی دارند. این موضوع در خصوص سنگ گرانیت نیز صدق می‌کند. به همین دلیل برخی از انواع سنگ‌های گرانیت موجود در کشور را در ادامه معرفی خواهیم کرد.

کاربردهای گرانیت را بشناسیم

در بخش‌های قبل سنگ گرانیت را به صورت کلی معرفی و برخی از انواع آن را نام بردیم. با کاربردهای این سنگ نیز تا حدود زیادی آشنا شدید. در این قسمت تنها مروری خواهیم داشت بر انواع کاربرد سنگ گرانیت تا شناخت بیشتری از این کاربردها داشته باشید.

سنگ‌های گرانیت ساب خورده اغلب به عنوان سنگ ساختمانی مناسبی برای فضای داخلی ساختمان شناخته می‌شوند. از جمله‌ی این کاربردها می‌توان به سنگ پله، کانتر آشپزخانه، سنگ روشویی، آشپزخانه، دیوارپوش و … اشاره کرد. اما از سنگ‌های گرانیت ناهموار و بدون ساب در مواردی نظیر سنگ‌فرش پیاده رو و در برخی موارد دیوار پوش نیز استفاده می‌شود.

مزایای سنگ گرانیت

در خلال معرفی انواع گرانیت، مزایای انواع آن‌ها را برشمردیم. دیگر مزایای سنگ گرانیت با توجه به ساختار و نوع کاربرد آن:

  • مقاومت بالا در برابر نفوذ آب (جذب آب پایین)
    این مزیت سبب می‌شود بتوانید گرانیت را در بخش‌هایی از فضای داخلی خانه که در معرض آب است استفاده کنید. مواردی از این دست را در بخش‌های قبل نام بردیم. (سینک روشویی، سینک آشپزخانه، کفپوش و …)
  • مقاومت در برابر حرارت
    یکی از نگرانی‌های افراد در استفاده از سنگ‌های ساختمانی برای کانتر آشپزخانه، گذاشتن ظروف داغ بر آن‌هاست. در صورت استفاده از سنگ گرانیت دیگر نیاز نیست در این خصوص نگران باشید.
  • دوام و ماندگاری
    این سنگ به دلیل مقاومت بالایی که دارد، طول عمر زیادی داشته و به وسیله‌ی نیروهای خارجی (ضربه، فشار و سایش) آسیب نمی‌بیند.
  • مقاومت در برابر عوامل محیطی و شرایط جوی
    مجموعه ویژگی‌های بالا این سنگ را بدل به سنگی مقاوم در برابر شرایط جوی نظیر باران، سرما و گرما، تابش آفتاب، باد و … بدل کرده‌اند.
  • مقاوم در برابر خوردگی
    این ویژگی سبب می‌شود تا در صورت شست‌وشوی سنگ با مواد شوینده‌ی شیمیایی آسیب ندیده و از درخشندگی آن کاسته نشود.

معایب گرانیت

البته سنگ گرانیت معایبی نیز دارد. از جمله‌ی این معایب می‌توان به عدم عایق صوتی و حرارتی بودن آن اشاره کرد. همچنین این سنگ به دلیل تراکم زیاد در ساختارش وزن بسیار بالایی دارد.

نصب این سنگ کمی زمان‌بر و سخت است. علت این امر لزوم نصب آن با ملات است که سرعت چسبندی پایینی دارد. گفتنی‌ست به دلیل همین وزن زیاد و استفاده از ملات، نصب این سنگ به عنوان نما انتخابی کاملاً اشتباه است.

قیمت سنگ گرانیت

قیمت سنگ گرانیت به عوامل متعددی وابسته است. از جمله‌ی این موارد می‌توان به کیفیت ساب و فرآوری سنگ مورد نظر اشاره کرد. همچنین با توجه به نوع طرح و رنگ زمینه سنگ قیمت‌های مختلفی برای آن تعیین می‌شود.

ضخامت و ابعاد دیگر پارامتر تاثیرگذار بر قیمت سنگ گرانیت است. یکنواختی سطوح، عدم وجود ترک و … نیز در بالا رفتن قیمت این سنگ نقش دارند.

پیمایش به بالا